Téma: Příspěvek na zakoupení motorového vozidla

Dobrý den.Chtěl bych se dotázat.Jsem 21.let postižen roztroušenou sklerózou.Již třikrát mi byl přiznán příspěvek na zakoupení mot.vozidla.Ale v současné době ,kdy se můj zdravotní stav zhoršil,nejsem podle posudkového lékaře zdravotně postižený a nemám nárok na tento příspěvek.Přitom bez vozidla se nikam nedostanu.Je pro toto posouzení zdr. stavu nějaké odvolání a kam bych se mohl odvolat.Okresní i krajský soud moji žádost zamítl podle posouzení ,které provedl posudkový lékař před více než rokem.Děkuji předem za radu.

2

Re: Příspěvek na zakoupení motorového vozidla

Zkusit za lékařem zajít znovu a požádat ho o nové posouzení, či lékaře úplně změnit, pakliže se domníváte, že Váš stav je natolik vážný, že vozidlo potřebujete a s výrokem lékaře tedy nesouhlasíte. Nic jiného Vám asi poradit nedokážu.

Neručím za správnost všech svých odpovědí, pakliže se jimi řídíte, tak pouze a jenom z vlastního rozhodnutí.

Dobrý den,
máme podezření, že mateřská škola, do které přihlašujeme syna, vyhlásila diskriminující kritérium přijetí.

Toto kritérium zní: "Trvalý pobyt dítěte a jeho rodičů v obci".

Domnívám se, že tímto kritériem jsou znevýhodněny děti rodičů rozvedených, samoživitelů a sirotci. Je můj předpoklad správný? Lze jej právně podložit? Podle mého selského rozumu by na základě tohoto kritéria bylo znevýhodněno například čtyřleté dítě-sirotek oproti tříletému dítěti, jehož oba rodiče mají v obci trvalý pobyt.

Na druhé straně podmínka, která by zněla "Trvalý pobyt dítěte a aspoň jednoho z jeho rodičů v obci" je naprosto v pořádku a také tuto variantu mnoho školek používá.
Prosím o pomoc a radu jak se zachovat, pokud mateřská školka svévolně kritérium, jež diskriminuje, prosazuje. V našem případě máme pocit, že je to i účelné jednání ze strany školky.
Budu vděčna za vaši radu. Děkuji.

4

Podmínky pro přijetí dítěte do mateřské školy jsou různé a školy si je stanovují víceméně podle svého, neboť mají právní subjektivitu a o přijetí dítěte do mateřské školy tak rozhoduje ředitelství  školy.

Pokud jde o zohlednění bydliště, je to logické, neboť na školu přispívá její zřizovatel, kterým je příslušné město či obec a tak si do školy upřednostňuje přijetí právě dětí „ze svého“ obvodu, které tak vlastně dotuje a tím i pomáhá zákonným zástupcům těchto dětí aby mohli chodit do zaměstnání.

Je ovšem nelogické a budete mít pravdu v tom, že je zvláštní, kdy je jako podmínka pro přijetí dítěte do školy vyžadováno bydliště a to obou rodičů. Z tohoto plyne, že matka, která zůstane např. po rozvodu bydlet ve městě či obci a otec dítěte se odstěhuje za „jinou“ do vedlejší vesnice, tak že dítě ztrácí nárok na své umístění do mateřské školy.

Pokud se domníváte, že příslušná škola nepostupuje správně obraťte se na jejího zřizovatele (městský či obecní úřad) a zde vše projednejte.