Téma: pracovní úraz a náklady
Rada bych se dozvěděla na co vše mám nárok, když se jedná o pracovní úraz.
V červnu 2009 jsem utrpěla na pracovním semináři mimo budovu zaměstnavatele uraz kolene, který si vyžaduje dlouhodobou léčbu. Do toho jsem navíc dostala od zaměstnavatele výpověd z nadbytečnosti ke dni 1.12.2009, s 2 měsíční výpovědní dobou, která začala běžet od 1.10.2009. Na nemocenskou jsem nastoupila až v říjnu 09, do té doby jsem během práce absolvovala jen rehabilitace.
Koncem listopadu jsem teprve podstoupila operaci a momentálně nejsem schopna se plně o sebe postarat a zabezpečit normální chod rodiny a domácnosti. Moje léčba se odhaduje minimálně do března, v současné době mám ortézu a nesmím došlapovat, poté budou následovat rehabilitace. Manžel musí pracovat a živit rodinu a má taky i jiné aktivity, dětí - dvojčata jsou ještě malé, navštěvují mateřskou školku.
Jaké jsou mé možnosti ohledně proplacení nákladů spojených s léčbou, případné odškodnění za uraz, jak je to nyní s mou výpovědí, jsem stále zaměstnanec?
Měli by jsme nárok na poskytnutí třeba nějaké ošetřovatelky či pomoci ze strany sociálky, aby se zabezpečila péče o mě a o děti - jejich nachystání a odvedení aspon do školky po dobu toho, co je manžel v práci a případná péče o mě?? Nejsem schopna si například sama navařit ani okoupat, postarat se o děti, věnovat jim adekvátní peči.
Je zaměstnavatel povinen mi doplácet do průměrného výdělku po celou dobu nemocenské?? jak je to s 2 měsíční výpovědní dobou, je přerušená??
Děkuji za odpovědi a případné rady, jak dál postupovat. Katka