1

Téma: pracovní úraz a náklady

Rada bych se dozvěděla na co vše mám nárok, když se  jedná o pracovní úraz.
V červnu 2009 jsem utrpěla na pracovním semináři mimo budovu zaměstnavatele uraz kolene, který si vyžaduje dlouhodobou léčbu.  Do toho jsem navíc dostala od zaměstnavatele výpověd z nadbytečnosti ke dni 1.12.2009, s 2 měsíční výpovědní dobou, která začala běžet od 1.10.2009. Na nemocenskou jsem nastoupila až v říjnu 09, do té doby jsem během práce absolvovala jen rehabilitace.
Koncem listopadu jsem teprve podstoupila operaci a momentálně nejsem schopna se plně o sebe postarat a zabezpečit normální chod rodiny a domácnosti. Moje léčba se odhaduje minimálně do března, v současné době mám ortézu a nesmím došlapovat, poté budou následovat rehabilitace. Manžel musí pracovat a živit rodinu a má taky i jiné aktivity, dětí - dvojčata jsou ještě malé, navštěvují mateřskou školku.
Jaké jsou mé možnosti ohledně proplacení nákladů spojených s léčbou, případné odškodnění za uraz, jak je to nyní s mou výpovědí, jsem stále zaměstnanec?
Měli by jsme nárok na poskytnutí třeba nějaké ošetřovatelky či pomoci ze strany sociálky, aby se zabezpečila péče o mě a o děti - jejich nachystání a odvedení aspon do školky po dobu toho, co je manžel v práci a případná péče o mě?? Nejsem schopna si například sama navařit ani okoupat, postarat se o děti, věnovat jim adekvátní peči.
Je zaměstnavatel povinen mi doplácet do průměrného výdělku po celou dobu nemocenské?? jak je to s 2 měsíční výpovědní dobou, je přerušená??

Děkuji za odpovědi a případné rady, jak dál postupovat. Katka

2

Re: pracovní úraz a náklady

V Zákoníku práce stanovený rozsah odpovědnosti zaměstnavatele za škodu vzniklou zaměstnanci při pracovním úrazu a nemoci z povolání se řídí těmito zásadami:
- Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem, jestliže škoda vznikla při plnění pracovních úkolu nebo v přímé souvislosti s ním.
- Za škodu vzniklou nemocí z povolání pak odpovídá tehdy, jestliže zaměstnanec před jejím zjištěním u něj pracoval za podmínek, za nichž vzniká nemoc z povolání, kterou byl postižen.

Zproštění odpovědnosti je proto možné pouze za zákonem stanovených podmínek:
Zaměstnavatel se zprostí odpovědnosti zcela, prokáže-li, že škoda vznikla
1. tím, že postižený zaměstnanec svým zaviněním porušil právní nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ačkoliv s nimi byl řádně seznámen a jejich znalost a dodržování byly soustavně vyžadovány a kontrolovány, nebo
2. v důsledku opilosti postiženého zaměstnance nebo v důsledku zneužití jiných návykových látek a zaměstnavatel nemohl škodě zabránit, a že tyto skutečnosti byly jedinou příčinou škody.

Zčásti se zaměstnavatel zprostí odpovědnosti v případě, když prokáže, že škoda vznikla
1. v důsledku výše uvedených zprošťujících skutečností a že tyto skutečnosti byly jednou z příčin škody,
2. proto, že si zaměstnanec počínal v rozporu s obvyklým způsobem chování tak, že je zřejmé, že ačkoliv neporušil právní nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, jednal lehkomyslně, přestože si musel vzhledem ke své kvalifikaci a zkušenostem být vědom, že si může způsobit újmu na zdraví. Přitom za lehkomyslné jednání není možné považovat běžnou neopatrnost a jednání vyplývající z rizika práce.

Pokud se zprostí zaměstnavatel odpovědnosti zčásti, určí zaměstnavatel část škody, kterou nese zaměstnanec, podle míry jeho zavinění; v případě „lehkomyslného jednání“ uhradí zaměstnavatel alespoň jednu třetinu škody.
Navíc zaměstnavatel se nemůže zprostit odpovědnosti zcela ani zčásti v případě, kdy zaměstnanec utrpěl pracovní úraz při odvracení škody hrozící zaměstnavateli nebo nebezpečí přímo hrozící životu nebo zdraví, pokud zaměstnanec tento stav úmyslně nevyvolal.

Neručím za správnost všech svých odpovědí, pakliže se jimi řídíte, tak pouze a jenom z vlastního rozhodnutí.

3

Re: pracovní úraz a náklady

V dubnu 2008 jse mi stal PÚ - poranění kolena, se kterým marodím dodnes a čekám na operaci. Úraz byl ihned zapsán do knihy úrazů a oznámen vedení firmy. Teprve po roce a na moje upozornění jej organizace uznala a nahlásila pojišťovně a IBP. Na základě zdravotní dokumentace pojišťovna zjistila, že jsem měl koleno někdy v roce 1974 operováno a uhradila mi pouze 14 dní pracovní neschopnosti. Navíc se mnou organizace tři dny po úrazu a po dohodě rozvázala pracovní poměr. Je reálné domoci se u soudu zákonného odškodnění ? Děkuji za odpověď. Kadlec V.