Téma: reklamace značkové obuvi Alpine Pro snow cawe PTX

Zakoupila jsem ve Sportisimu zimní boty Alpine Pro pro dceru, kde bylo uvedeno, že boty jsou nepromokavé, vhodné do sněhu a jsou prodyšné. Utvrdila mě v tom i obsluhující prodavačka. Už po dvou dnech nošení byly boty úplně promočené, stačila jen cesta do školy a ze školy, která trvá pouze 10 min. chůze. Každý den jsem je sušila celou noc na topení. Asi po měsíci mi došla trpělivost a boty jsem šla reklamovat. I prodavačka se divila, jak jsou boty nasáklé. Prý je musím nejdříve pořádně vysušit a pak se dají reklamovat.  Ovšem marně!!. Boty ve zkušebně prý podrobili testu, s tím, že je postavili na 20 min. do vody - propustnost nebyla prokázána. Boty jsem nepřevzala, s tím, že s vyjádřením reklamace nesouhlasím, že jsou boty v tom případě neprodyšné. Boty po měsíci nošení zapáchají plísní. Ani u druhé reklamace jsem neuspěla, prý jde o běžnou obuv pro volný čas a musela bych si koupit boty s vysokým sloupcem vodě odolnosti a zpětné prodyšnosti z jiného materiálu a za vyšší cenu. Přitom boty původně prodávali za 3000Kč a byly v akci za 1400Kč . Na botech výrobce uváděl nepromokavost a prodyšnost - visačku jsem i s botama poslala k reklamaci.  Tu už jsem od té doby neviděla.
Jde o klamání spotřebitele??
Proč na značkové obuvi uvádějí nepravdivé údaje? Jak mám postupovat, když chci oprávněně vrátit peníze za nekvalitní a zdravotně závadný výrobek a prodejce reklamaci neuznal?  Děkuji za odpověď

Naposledy upravil: Blatná Kateřina (2010-03-13 21:04:11)

2

Re: reklamace značkové obuvi Alpine Pro snow cawe PTX

Pokud skutečně nesouhlasíte s vyřízením reklamace a domníváte se, že vada je na straně výrobce a ne na Vaší straně, můžete se obrátit na soudního znalce z oboru obuvnictví. Jejich seznam naleznete na webové stránce www.justice.cz , případně se můžete obrátit na Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně ( www.itczlin.cz ), který taktéž provádí testování obuvi.

V případě, že znalec vadu uzná a znalecký posudek je ve Váš prospěch, tak s ním půjdete znovu k prodejci a budete znovu reklamovat. V tuto chvíli máte totiž v ruce důkaz o tom, že jste měla pravdu a v případě soudního řízení byste na 99,9% vyhrála. Spotřebitel má v tomto okamžiku také právo na úhradu nutných nákladů, které musel vynaložit na uplatnění této reklamace – tedy i na zaplacení znaleckého posudku. Bohužel ani v tuto chvíli není prodejce povinen reklamaci uznat. Potom spotřebiteli zbývá jediné a to buď se obrátit na projekt mimosoudního řešení sporů – tzv. ADR. Více informací naleznete na http://adr.komora.cz/. Jedná se o projekt, který se snaží vyřešit spory mezi prodejcem/poskytovatelem služby a spotřebitelem. Jeho výhodami je především rychlost a levnost (vše je zdarma) , nevýhodou je však princip dobrovolnosti, na kterém je založen, tedy je pouze na prodejcích, zda přistoupí k mimosoudnímu řešení sporů. Pokud nevyjde ani tato možnost, tak je jediná cesta soud.

Neručím za správnost všech svých odpovědí, pakliže se jimi řídíte, tak pouze a jenom z vlastního rozhodnutí.